De Savannah

Een Savannah-kat is een kruising tussen een gedomesticeerde kat en de serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. De ongebruikelijke kruising werd populair onder fokkers aan het einde van de jaren 90 en in 2001 erkende TICA de soort als apart kattenras.

In mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed oftewel de soort mag meedoen voor punten aan de door TICA georganiseerde shows. Judee Frank, een Amerikaanse fokker kruiste een mannelijke serval met een siamees om op 7 april 1986 de eerste Savannah-kat ter wereld te laten komen.

In het jaar 2001 werd de Savannah erkend door TICA, in Mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed en Savannah kat mag vanaf 2012 meedoen aan TICA georganiseerde shows.

Wat is een Savannah SBT?

Een Savannah SBT is een Savannah van minimaal generatie F4 SBT waarbij de ouders en voorouders Savannah zijn, Als een fokker zuiver fokt zonder kruisingen (met uitzondering van de serval)  dan zou je de onderstaande generaties tegen komen.

  • F1 A
  • F2 B
  • F3 C
  • F4 SBT
  • F5 SBT
  • F6 SBT
  • F7 SBT
  • F8 SBT

Fysiek uiterlijk

Het lange en slanke uiterlijk van de Savannah-kat geeft de indruk dat het dier groter is dan ze wegen. Grootte is erg afhankelijk van de generatie en het geslacht. Mannelijke F1 katten (Filial 1) zijn katten van de eerste generatie deze zijn normaliter het grootst. F1 en F2 katten zijn groter dan volgende generaties omdat bij hen de genetische invloed van de Afrikaanse serval als voorouder veel groter is dan bij latere generaties.

Mannelijke Savannahs zijn groter dan de vrouwtjes. De eerste generaties kunnen 9 kilo of meer wegen en F2 en F3 gecastreerde katten kunnen het meest wegen, maar dit zijn uitzonderingen. Latere generaties wegen meestal tussen de 3 en 13 kilo. Omdat verschillende factoren de genen beïnvloeden kunnen Savannah-katten verschillen van grootte en gewicht, zelfs in één nest.

De vacht van een Savannah hangt af van de gedomesticeerde kat die gebruikt is voor de kruisfok. Eerdere generaties hebben een soort zwarte stippen op een lichtere vacht. De TICA fokstandaard beschrijven een bruingestipte streeppatroon (koud naar warmbruin, getint of goud met zwarte of donkerbruine stippen) en een zwarte smoke (zwartgestipt zilver met zwarte puntjes).

In het algemeen hangt het uiterlijk van individuele Savannah sterk af van de generatie,  Het verwilderde uiterlijk van een Savannah wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vele Serval onderscheidende kenmerken. De meest prominente kenmerken zijn de verschillende kleurpatronen, het lange lichaam, de breedte van het dier, de staande oren, de zeer lange benen, de dikke gezwollen neus en de ingevallen ogen.

Het Lichaam van de Savannah is lang en langbenig wanneer een Savannah staat. Zijn achterwerk is dan vaak hoger dan zijn schouders. De schouders kunnen wel tot 45 cm hoog worden.Het kleine hoofd is eerder langer dan breed en staat op een lange slanke hals. Een kater wordt meestal zo’n tien kg zwaar, terwijl de vrouwtjes zo’n acht kilo worden.

De achterkant van de oren van de Savannah hebben oogvlekken. Een centrale lichte streep begrenst door zwarte, donkergrijze of bruine haartjes zorgen voor dit oogachtige effect. De korte staart heeft zwarte ringen, met een stevige zwarte punt. De ogen zijn blauw als ze kitten zijn (zoals andere kattensoorten) en kunnen groen, bruin, goud of een gemengde tint worden als ze volwassen zijn.

Karakter en geluid

Savannahs worden vaak vergeleken met honden qua loyaliteit. Zo zullen zij hun eigenaars volgen, in en rond het huis, en kunnen ze ook worden getraind om aan de leiband te lopen. Savannahs worden beschreven als zeer sociaal en vriendelijk, met nieuwe mensen, andere katten of honden een vaak opgemerkte eigenschap van de Savannah is haar springvermogen. Ze staan bekend om te springen op deuren, koelkasten en hoge kasten.

Sommige Savannahs kunnen ongeveer 2,5 meter hoog springen vanuit een staande positie, Savannahs zijn ook erg nieuwsgierig. Veel Savannah-katten hebben geen watervrees en zullen hiermee spelen of zichzelf zelfs onderdompelen in water.

Qua geluiden zullen Savannahs ofwel tjilpen als hun Serval vaders, ofwel miauwen als hun gedomesticeerde moeders, ofwel tjilpen en miauwen. Soms produceren ze geluiden die een combinatie van de twee zijn. Getjilp wordt vaker waargenomen in eerdere generaties. Savannahs kunnen ook ‘sissen’

Voeding en verzorging

Een Savannah wijkt niet af van een normale huiskat, ze hebben dezelfde (inactieve) entingen nodig. Verder kunt u de Savannah hetzelfde laten eten als elke andere huiskat. Natuurlijk is kwalitatief hoogwaardige kattenbrokken een vereiste en bijvoeren kunt u doen door middel van rauw vlees. Een Savannah behoeft geen speciale verzorging. De zorg die men aan ieder andere kat zouden geven volstaat ook voor een Savannah.

Er is voldoende keus om rauw te kunnen voeren, denk aan kip, konijn, kalkoen, parelhoender, haas, rund, lam en ook ratten, muizen en eendagskuikens kunnen bij de dierenwinkel gekocht worden. Ook is er bij de betere dierenspeciaalzaak kant en klaar rauw ingevroren voer, meestal in de vorm van een worst verkrijgbaar. Een hele bekende hierin is Carnibest, maar er zijn vele merken, helaas niet overal heel makkelijk verkrijgbaar.

Geef uw kat NOOIT varkens of zwijnen vlees dit kan besmet zijn met het virus van Aujeszki hier eenmaal mee besmet is het altijd dodelijk en zelfs al binnen maximaal 3 dagen. Symptomen: schuimbekken, veel miauwen, karakterveranderingen en zenuwstoringen

Savannah F2
Savannah F1